Bilindiği gibi şeker ve yüksek tansiyonu olanlarda gut hastalığı daha yüksek oranda görülmektedir. Gut hastalığı özellikle ayak parmaklarında daha sık olmak üzere, eklemlerde şişme, kızarıklık ve ağrı ile giden bir klinik durumdur. Bunun en önemli nedeni de kanda ürik asit dediğimiz bir maddenin yükselmesidir.
Şeker hastalığı, hipertansiyon ve ürik asit yüksekliği ile giden hastalıklar, metabolizmayı ilgilendiren hastalıklardır. Ürik asit yüksekliğinin en önemli nedeni, et, et ürünleri, taneli yiyecekler ve alkolü fazla tüketmektir. Ayrıca hipertansiyon ve kalp yetmezliğinde sık olarak kullanılan idrar söktürücü ilaçlarda kısmen ürik asit yükselmesine katkıda bulunabilirler. Bunların dışında bazı hastalıklarda da ürik asit yükselmesi gözlenebilir. Bazen de hiç bir nedene bağlı olmadan ürik asit yüksekliği olabilmektedir.
Ürik asit yüksekliği sadece gut hastalığına yol açmaz. Aynı zamanda böbreklerde taş ve kristal oluşumuna yol açabilir. Uzun süre ürik asit yüksekliği devam eden hastalarda böbrek bozukluğu da görülebilir. Ayrıca gut hastalığı uzun sürer ve sık atak yaparsa eklemlerde kalıcı şekil bozukluklarına yol açabilir.
Ürik asit yüksekliği her zaman hastalığa yol açmayabilir. Yani belirti vermeden de yüksek ölçülebilir. Özellikle şeker ve yüksek tansiyonu olan hastalarda bu duruma sık olarak rastlanır. Tıp çevrelerinde belirti vermeyen ürik asit yükseliğine ilaç kullanılması konusunda yoğun tartışmalar vardır. İşte Clinical Endocrinology dergisinde yayınlanan bir çalışmada belirti görülmeyen şeker hastalarına allopurinol dediğimiz ürik asiti düşüren ilaç verilerek üç yıl boyunca takip edilmişler. Çalışmanın sonucunda ilaç kullanan hastalarda böbrek bozukluklarının, kullanmayanlara göre daha az görüldüğü rapor edilmiştir. Araştırmacılar, şeker hastalarında ürik asit yüksekliği belirlendiği zaman, allopurinol verilmesinin böbrek hastalığından koruyabileceğini ileri sürmüşlerdir.
Dr.Şekip Altunkan'a göre bu çalışma yapılan tartışmalara önemli bir katkı sağlamıştır. Allopurinol isimli ilaç çok eski zamanlardan beri kullanılmakta ve üzerinde çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda bu ilacın birçok faydası gösterilmiştir. Yukarıda anılan çalışma da bu nitelikte bir çalışmadır. Yalnız hastaların gördükleri yarar, ürik asit düşmesine bağlı olarak mı gelişmiştir, yoksa allopurinolun olumlu etkisi mi söz konusudur. Burası tartışmalıdır. Ancak ne olursa olsun, bu çalışmadaki sonuç önemlidir.
Son söz olarak her ne kadar allopurinol önemli bir ilaç olarak görülse de bazen ciddi allerjik reaksiyonlar yapabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle düşük doz ile başlayıp, tedricen artırarak verilmesi çok daha iyi olabilir. Ayrıca gut hastalığı krizi sırasında allopurinol kullanılması sakıncalıdır.
Kaynak:
http://www.docguide.com/allopurinol-treatment-improves-renal-function-patients-type-2-diabetes-and-asymptomatic-hyperuricemi?hash=e1883043&eid=42561&alrhash=3aecd4-83219df6e3d3d8a258492aa787f17498
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder