3 Mayıs 2020 Pazar

Yüksek Tansiyon İlaçları ve Korona


Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen, hayatı durma noktasına getiren Korona salgını, birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Bunların en başında ACE inhibitörleri (ACEI) ve Anjiyotensin Reseptöt Blokörleri (ARB) denilen tansiyon ilaçlarını kullanan hastalarda Korona, diğer ismiyle Covid-19 enfeksiyonunun daha ağır seyrettiği gelmektedir.

Bu görüş neden ortaya çıkmıştır? Bilindiği gibi Covid-19 en ölümcül tahribatını akciğerler üzerinden yapmakta, hastaların önemli bir kısmı bu nedenle vefat etmektedir. Daha önce yapılan çalışmalarda Covid-19’un da içinde bulunduğu Korona virüs grubunun akciğer hücrelerine ACE2 denilen bir enzim aracılığı ile girdiği gösterilmişti. Salgının başlangıcında bazı yazarlar, yukarıda bahsettiğim ACEI ve ARB grubu ilaçların bu enzimin aktivitesini artırdığını, dolayısıyla da bu ilaçları kullanan hastalarda enfeksiyonun daha ağır seyrettiğini ileri sürmüşlerdi. Bu görüş tıp camiasına bomba gibi düşmüş, haber kanallarında ve sosyal medya da yayınlanması üzerine bu ilaçları kullananlar arasında büyük bir panik baş göstermiştir. Dünyada hipertansiyon, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan milyonlarca kişi bu ilaçları kullanmaktadır.

Tabi bu spekülatif görüş üzerine dünyanın önde gelen kuruluşları bildiriler yayınlayarak bu bilginin yanlış olduğunu, hastaların ilaçlarını kullanmaları gerektiğini belirtmişlerdir. Bu arada hızla yayınlanan birkaç küçük çalışmada bu ilaçların zararı olmadığı, hatta bir çalışmada faydası olduğu ileri sürülmüştür.

1 Mayıs 2020 tarihinde ünlü bir dergi olan New England Journal of Medicine’de (NEJM) yayınlanan üç çalışma bu konuya açıklık getirmiştir. Üç çalışmayı da yapan araştırmacılar, hipertansiyon ve kalp konusunda dünyanın önde gelen üniversitelerinde görev yapan bilim adamlarıdır. Bu çalışmaların sonucuna göre, ACEI ve ARB grubuna giren ilaçların Covid-19 enfeksiyonlarında herhangi bir risk oluşturmadıkları belirlenmiştir. Bir çalışma da beş ayrı grup tansiyon ilacı araştırılmış, herhangi bir risk oluşturmadıkları gösterilmiştir. Hatta çalışmalardan birisinde ACEI grubu ilaçlar yanında, kolesterol düşürücü ilaç grubu olan statinlerin Korona enfeksiyonlarında faydalı olduğu gösterilmiştir. Ancak bu görüşün ileriye dönük kontrollü çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak hipertansiyon ve kalp hastaları ilaçlarını gönül rahatlığı ile kullanabilirler. Bu ilaçlar Korona enfeksiyonunu ağırlaştırmakta bir risk oluşturmamaktadır.

Kaynaklar:
  1. Cardiovascular Disease, Drug Therapy, and Mortality in Covid-19. Mandeep R. Mehra, et.al. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2007621?query=featured_coronavirus
  2. Renin–Angiotensin–Aldosterone System Blockers and the Risk of Covid-19.Giuseppe Mancia, et.al. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2006923?query=featured_coronavirus
  3. Renin–Angiotensin–Aldosterone System Inhibitors and Risk of Covid-19.Harmony R. Reynolds, et.al https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2008975?query=featured_coronavirus

Hiç yorum yok: