13 Mayıs 2015 Çarşamba

Beyaz Önlük Hipertansiyonu Tehlikeli midir?



Yüksek tansiyon kalp ve damar hastalıklarının en önemli risk faktörüdür. Bu durum bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır. Yalnız "Beyaz Önlük Hipertansiyonu" dediğimiz, arada bir yükselen tansiyonlar tehlikeli midir? İşte bu durum tartışmalıdır.

Şimdi soracaksınız, beyaz önlük hipertansiyonu ne demektir? Hemen açıklayalım. Doktor ofisinde yüksek ölçülüp de günlük hayatta normal olan tansiyona verilen addır. Bu nasıl anlaşılmaktadır? Kişi tansiyonunu evde normal bulursa veya 24 saatlik kan basıncı takibinde tansiyon normal bulunursa bu tür tansiyonlar beyaz önlük hipertansiyonu olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda "Ofis Hipertansiyonu" olarak da bilinmektedir.

Peki bu tür tansiyon sadece doktor ofisinde mi görülmektedir? Hayır, stres ile ilgili her durumda beyaz önlük hipertansiyonuna rastlanmaktadır. Sadece adlandırmak kolay olsun diye bu deyim kullanılmaktadır.

İşte Blood Pressure Monitoring dergisinde yayınlanan bir çalışmada beyaz önlük hipertansiyonunun tehlikeli olup olmadığı araştırılmıştır. Çoklu analiz yöntemi ile yapılan bu çalışmada yaklaşık 3478 hastanın boyun damarlarındaki kalınlaşma incelenmiştir. Boyun damarlarının iç yüzeyinin kalınlaşması gizli damar sertliğini gösteren önemli tetkiklerden birisidir. Yapılması kolaydır. Hastaya herhangi cerrahi bir işlem uygulanmadan ultrason yardımıyla iç tabakanın kalınlığı ölçülmektedir. Adı geçen çalışmada beyaz önlük hipertansiyonu olan kişilerin boyun damar iç kalınlığı, normal tansiyonu olanlara göre daha fazla bulunmuştur.

Boyun damarında kalınlaşma ve plak olan kişilerde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir. İşte bu çalışmada araştırmacılar, beyaz önlük hipertansiyonunu çok da masum olarak görmemek gerektiğini ileri sürmüşlerdir.

Şimdi aklınıza şu soru gelecek. Peki bu tür tansiyonların tedavi edilmesi gerekir mi? Benim düşüncemi anlatmak istiyorum. Beyaz önlük hipertansiyonu olan kişiler mutlaka risk altındadır diye düşünmemek gerekmektedir. Yalnız yapılan çalışmalarda bu tür tansiyonu olan kişilerde ileride kalıcı hipertansiyon gelişme ihtimalinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca bu tür tansiyonların insulin rezistansı olan kişilerde daha sık görüldüğüne dair raporlar mevcuttur. İşte beyaz önlük hipertansiyonuyla birlikte başka risk faktörleri de olan kişilerin ciddi takip edilmeleri ve tedavileri gerekmektedir. Bu durumlar nelerdir? Şişmanlık, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, stresli yaşam, ailesinde erken yaşta kalp hastalığı olması. Beyaz önlük hipertansiyonu dışında başka risk faktörü olmayan kişileri ilaç vermeden takip etmek yeterlidir. Yine de bu kişilerin tuz tüketimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kaynak:

http://journals.lww.com/bpmonitoring/Fulltext/2015/04000/Is_white_coat_hypertension_a_risk_factor_for.1.aspx

Hiç yorum yok: