Akdeniz tipi beslenmenin temel gıda maddelerinden
birisi olan zeytinyağının faydalı olduğuna dair çok sayıda çalışma
yayınlanmıştır. Ama bu çalışmaların önemli bir kısmı Avrupa ülkelerinde
yapılmıştır. Zeytinyağı tüketiminin az olduğu Amerika’da bu konuda yapılmış
çalışma azdır. Hatta bazı araştırmalarda faydalı olmadığı dahi ileri
sürülmüştür.
Amerika’da yapılan ve JACC dergisinde yayınlanan
önemli bir çalışmada, zeytinyağının kalp ve damar hastalıklarında faydalı
olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada zeytinyağı kullanımının kalp krizi, inme ve
kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı belirlenmiştir.
Tereyağı, margarin, mayonez ve süt ürünlerinden elde
edilen yağların fazla tüketildiği Amerika gibi bir ülkede yapılan bu çalışmanın
sonuçları önemlidir. Bu nedenle sofralarımızda zeytinyağı kullanımıyla
hazırlanan yemeklere ağırlık vermenin önemi büyüktür. Akdeniz tipi beslenmenin,
hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme, şeker hastalığını önlemede sayısız
yararı vardır. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasında bu tür beslenme çok
faydalıdır.
Kaynak:
Guasch-Ferré M et al. Olive oil consumption and
cardiovascular risk in U.S. adults. J Am Coll Cardiol 2020 Apr 21; 75:1729.
(https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder