30 Mayıs 2020 Cumartesi

Zeytinyağı Kalp ve Damar Hastalıklarında Faydalı


Akdeniz tipi beslenmenin temel gıda maddelerinden birisi olan zeytinyağının faydalı olduğuna dair çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Ama bu çalışmaların önemli bir kısmı Avrupa ülkelerinde yapılmıştır. Zeytinyağı tüketiminin az olduğu Amerika’da bu konuda yapılmış çalışma azdır. Hatta bazı araştırmalarda faydalı olmadığı dahi ileri sürülmüştür.

Amerika’da yapılan ve JACC dergisinde yayınlanan önemli bir çalışmada, zeytinyağının kalp ve damar hastalıklarında faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada zeytinyağı kullanımının kalp krizi, inme ve kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı belirlenmiştir.

Tereyağı, margarin, mayonez ve süt ürünlerinden elde edilen yağların fazla tüketildiği Amerika gibi bir ülkede yapılan bu çalışmanın sonuçları önemlidir. Bu nedenle sofralarımızda zeytinyağı kullanımıyla hazırlanan yemeklere ağırlık vermenin önemi büyüktür. Akdeniz tipi beslenmenin, hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme, şeker hastalığını önlemede sayısız yararı vardır. Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasında bu tür beslenme çok faydalıdır.

Kaynak:

Guasch-Ferré M et al. Olive oil consumption and cardiovascular risk in U.S. adults. J Am Coll Cardiol 2020 Apr 21; 75:1729. (https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036)

Hiç yorum yok: