Daha önce yapılan birçok araştırmada kahvenin sağlık
açısından faydalı olduğu gösterilmişti. Bu faydasını içerdiği antioksidan maddeler
ve yine biyolojik olarak aktif olan bazı maddelerle yaptığı gösterilmişti. Ancak
faydalı etkinin, çeşitli kahve türlerinde farklı olabileceği ve ülkeden ülkeye
değişiklik gösterebileceği ileri sürülerek itirazlar yöneltilmişti.
Ünlü tıp dergilerinden Annals of Internal Medicine’da yayınlanan iki önemli çalışmada bu
konuya açıklık getirilmiştir.
Bu çalışmalarda 700.000’den fazla katılımcının
ortalama olarak 16 yıllık verileri incelenmiştir.
Birinci çalışma ABD’de yapılmıştır. Bu çalışmada
beyaz ırka ek olarak siyahlar, Latin kökenliler ve Asya kökenli Amerikalılarda
incelenmiştir. İkinci çalışma ise Avrupa’da on değişik ülkede yapılmıştır. Her iki
çalışmada da tüm diğer risk faktörleri ekarte edilerek kahvenin etkisi değerlendirilmiştir.
Bu çalışmaların sonucunda günde iki kupadan fazla kahve içenlerde, içmeyenlere
göre ölüm olaylarının daha az görüldüğü rapor edilmiştir. Üstelik bu fayda
Amerika'daki tüm etnik gruplarda, Avrupa’da da çalışmaya alınan ülkelerin
tamamında görülmüştür.
Benim görüşüme göre, bu iki çalışmada belirlenen
sonuçlar kahve tiryakileri için iyi haber olarak değerlendirilmelidir. Aynı
faydalı etki kara çay içinde gösterilmiştir. Bu iki keyif verici içecekte ölüm
riskini azaltan faydalı içecekler grubunda kabul edilebilir. Ancak her şeyin
fazlası zarardır ilkesini göz önünde tutarak, bu iki içeceği mucize olarak
kabul etmemek, günlük kahve tüketiminde dört kupayı aşmamak gerektiği unutulmamalıdır.
Kaynaklar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder