6 Ağustos 2017 Pazar

Kahvenin Faydasıyla İlgili Yeni Çalışmalar Yayınlandı

Daha önce yapılan birçok araştırmada kahvenin sağlık açısından faydalı olduğu gösterilmişti. Bu faydasını içerdiği antioksidan maddeler ve yine biyolojik olarak aktif olan bazı maddelerle yaptığı gösterilmişti. Ancak faydalı etkinin, çeşitli kahve türlerinde farklı olabileceği ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceği ileri sürülerek itirazlar yöneltilmişti.

Ünlü tıp dergilerinden Annals of Internal Medicine’da yayınlanan iki önemli çalışmada bu konuya açıklık getirilmiştir.

Bu çalışmalarda 700.000’den fazla katılımcının ortalama olarak 16 yıllık verileri incelenmiştir.

Birinci çalışma ABD’de yapılmıştır. Bu çalışmada beyaz ırka ek olarak siyahlar, Latin kökenliler ve Asya kökenli Amerikalılarda incelenmiştir. İkinci çalışma ise Avrupa’da on değişik ülkede yapılmıştır. Her iki çalışmada da tüm diğer risk faktörleri ekarte edilerek kahvenin etkisi değerlendirilmiştir. Bu çalışmaların sonucunda günde iki kupadan fazla kahve içenlerde, içmeyenlere göre ölüm olaylarının daha az görüldüğü rapor edilmiştir. Üstelik bu fayda Amerika'daki tüm etnik gruplarda, Avrupa’da da çalışmaya alınan ülkelerin tamamında görülmüştür.

Benim görüşüme göre, bu iki çalışmada belirlenen sonuçlar kahve tiryakileri için iyi haber olarak değerlendirilmelidir. Aynı faydalı etki kara çay içinde gösterilmiştir. Bu iki keyif verici içecekte ölüm riskini azaltan faydalı içecekler grubunda kabul edilebilir. Ancak her şeyin fazlası zarardır ilkesini göz önünde tutarak, bu iki içeceği mucize olarak kabul etmemek, günlük kahve tüketiminde dört kupayı aşmamak gerektiği unutulmamalıdır.

Kaynaklar:





Hiç yorum yok: