Bilindiği gibi günlük yaşamda tüketilen mandıra ürünlerinin faydaları birçok çalışmada ileri sürülmüştür. Ancak bilimsel temelli çok sayıda kişi üzerinde yapılan çalışmalarla bu görüşün desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Ünü tıp dergisi Lancet'te yayınlanan bir çalışmada mandıra ürünlerinin kalp ve damar sağlığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmacılar, 35-70 yaş arası 130.000 kişi üzerinde bu çalışmayı yapmışlar ve yaklaşık 9 yıl süresince izlemişlerdir. Bu kişilere gülük mandıra ürünleri ile ilgili tüketimleri sorulmuş, takip süresinin sonunda araştırmaya alınan kişilerin % 9'da çeşitli nedenlere bağlı ölümün gerçekleştiği belirlenmiştir.
Ayrıntılı inceleme sonucunda bu kişilerde günde iki kezden fazla mandıra ürünü tüketenlerde, tüketmeyenlere göre tüm nedenlere bağlı ölüm ve kalp ve damar hastalıklarından ölümün daha az görüldüğü rapor edilmiştir. Mandıra ürünlerinin düşük yağlı veya tam yağlı olması sonucu değiştirmemiştir. Araştırmaya göre süt ve yoğurt tüketenlerde bahsedilen olumlu etki gözlenmiş, peynir ve tereyağ tüketenlerde böyle bir olumlu etki saptanmamıştır.
Çalışmanın sonucunda araştırmacılar mandıra ürünlerini az tüketen düşük ve orta gelirli ülkelerde bu ürünlerin tüketiminin artması için yapılan çalışmaların sağlık açısından olumlu etkisi olacağını söylemişlerdir.
Bizim ülkemize gelince, Türkiye süt ve süt ürünleri üretimi açısından Dünya'da ilk ona girmesine karşın, tüketimde orta sıralarda yer almaktadır. Bu araştırmanın sonucuna göre ülkemizde de süt ve yoğurt tüketiminin artırılmasının teşvik edilmesiyle sağlık açısından olumlu sonuçlar alınabileceğini söyleyebiliriz.
Kaynak:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31812-9/fulltext
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder