Toplumda en yaygın iki alışkanlık, çay ve kahvedir. Özellikle son yıllarda bilgisayar başında geçirilen zaman arttıkça, kahve tüketimi de yükselmektedir. Kahve ve çay ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmakta ve bu maddelerin antioksidan etkileriyle yararlı oldukları konusunda görüşler ileri sürülmektedir.
ABD'de Harvard Üniversitesinde yapılan ve Diabetologia dergisinde yapılan bir çalışmaya göre, günde bir fincandan fazla kahve tüketen kişilerde şeker hastalığı görülme olasılığının, daha az kahve tüketenlere göre azaldığı gösterilmiştir.
Çalışma yaklaşık 120.000 katılımcı üzerinde yapılmıştır. Araştırmacılar, kahvenin içindeki maddelerin antioksidan özellikleri nedeniyle şeker hastalığı görülme olasılığını azalttıklarını ileri sürmüşlerdir.Yine aynı araştırmacılar, daha önce yapılan küçük ölçekli çalışmalarda ve hayvan deneylerinde, kahvenin insülin direncini azalttığının gösterildiğini eklemişlerdir. Bilindiği gibi insülin direncinin varlığı, şeker hastalığı için bir uyarıdır.
Araştırmacılar yine de kahvenin sağlıklı bir diyet olmasına karşın, fazla tüketildiği zaman, şeker hastalığı görülmeyecek diye fazla umutlanmamak gerektiğini ifade etmişlerdir. Şekerden korunmanın en önemli yolunun, kiloya dikkat edilmesi ve düzenli egzersiz yapılması olduğunu vurgulamışlardır. Yani kahveyi, şekeri önlemek için tavsiye etmekten hala uzak olduğumuzu belirtmişlerdir.
Dr.Şekip Altunkan'a göre araştırmacılarında belirttikleri gibi, bu sonuçlara bakarak, kahveyi fazla içtiğimiz zaman şeker görülmeyecek diye umuda kapılmamak gerekmektedir. Ama kahve ile yapılan çalışmalar, birçok faydalı yönünü göstermiştir. Yalnız kahvenin uyarıcı etkisi olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca içildikten sonraki ilk 10 dakika içinde kan basıncında hafif bir yükselme yapabilir. Bu nedenle kalp hastalarının kahveyi fazla tüketmeleri pek tavsiye olunmaz. Yine de insanları çay ve kahve tüketimi konusunda fazla sıkmamak gerekmektedir. Kişilerin ne idüğü belirsiz, ayrıca tadları da bir şeye benzemeyen bitki çayları ve yeşil çay tüketmeleri yerine, çok iyi bildiğimiz siyah çay ve kahve tüketmeleri bana daha mantıklı gelmektedir.
Kaynak:
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-014-3235-7
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder