18 Nisan 2014 Cuma

Şekerin Oluşturduğu Hasarlarda Azalma Var

Bilindiği gibi insan hayatını tehdit eden hastalıkların görülmesinde en önemli risk faktörlerinden birisi şeker hastalığıdır. Son yapılan araştırmalarda, şeker hastalığının vücutta oluşturduğu hasarlarda önemli azalma görüldüğü belirlenmiştir.

Şeker hastalığında hayatı tehdit eden beş önemli komplikasyonu vardır. Bunlar, kalp krizi, inme, böbrek hastalıkları, bacak kesilmesi ve ölümdür. Amerikan Hükümetinin yaptığı çalışmaya göre 1990 yılı ile kıyaslandığı zaman, şeker hastalarında bu beş komplikasyonda da önemli azalma görüldüğü saptanmıştır.

Şeker hastalığı olan bireylerde kalp krizi % 70 oranında, inme ve bacak kesilmelerinde % 50’den fazla, yüksek şekere bağlı ölümlerde % 65 oranında ve böbrek hastalığında ise % 28 oranında azalma gerçekleştiği bildirilmiştir.

Görüldüğü gibi en önemli azalmanın kalp krizi ve inmede olduğu saptanmıştır. Özellikle bu azalma, 75 yaş üstü hastalarda daha belirgindir.

Peki bu iyi haberlere rağmen her şey güllük gülistanlık mıdır? Kuşkusuz değil. Aynı süre içinde diyabet teşhisi konulan kişilerin sayısının artığı gösterilmiştir. Uzmanlar, bu artışta en önemli faktörün şişmanlıkta ki artış olduğunu söylemişlerdir. Bilindiği gibi şişmanlık, özellikle Tip 2 diyabetin görülmesinde önemli rol oynar.

Yine diyabet komplikasyonlarında belirgin azalma olmasına karşın, bu hastalarda, şeker hastalığı olmayanlara göre risk yüksekliğinin fazla olduğu akılda tutulmalıdır. Örneğin şeker hastalarında şekeri olmayanlara göre böbrek hastalığı 6 misli fazla, bacak kesilmesi 10 misli fazla, kalp krizi ise iki misli fazla görülmektedir.

Yine konumuza dönersek, bu başarıları küçümsememek gerekmektedir. Ancak en az başarının böbrek hastalığının görülmesinde olduğunu not etmek gerekmektedir.

Peki bu başarı nasıl olmuştur? Diyabet uzmanlarının görüşüne göre medikal tedavinin etkenliği en önemli faktördür. Bu anlamda en önemli üç tedavi, kan şekerinin düşürülmesi, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinin tedavisidir.

Dr.Şekip Altunkan’a göre bu olumlu gelişmelerin ülkemizde de görüldüğü konusunda  gözlemlerimiz mevcuttur. Ama oran olarak ne kadar olduğunu söylemek zordur. Bu olumlu gelişmeler insanı aldatmamalıdır. Şeker hastalığına karşı savaşı kazandığımızı söylemek için vakit çok erkendir. Korunma tedbirlerine uyum gösterilmesi ve tedavinin aksatılmaması lazımdır. Son zamanlarda kronik hastalıklar konusunda sağlanan başarılar, bu tür komplikasyonların görülme sıklığını azaltmıştır. Yine de hastalarımızı şeker hastalığı konusunda eğitmeye devam etmeli, onların ilaçlarını kullanma konusundaki ısrarlarımızı sürdürmeliyiz. Hastalarda çerden çöpten medet umma yerine, doktorlarının tavsiyelerine uyum göstermelidirler.

Kaynak:


http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_145719.html

Hiç yorum yok: