20 Nisan 2014 Pazar

Kan Basıncı Her İki Koldan Ölçülmeli

Dünyada kalp ve damar hastalıkları açısından en başta gelen risk faktörlerinden birisi yüksek tansiyondur. Her yıl dünyada ve ülkemizde hipertansiyona bağlı tahribatlardan dolayı birçok insan hayatını kaybetmekte veya sakat kalmaktadır. Hipertansiyon alanında yapılan birçok çalışma yeni bulguların elde edilmesini sağlamaktadır. Son zamanlarda yayınlanan bir çalışmada, her iki kol arasındaki kan basıncı farkının yüksek olduğu kişilerde kalp ve damar hastalıklarının daha fazla görüldüğü belirlenmiştir.


American Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bu çalışmada, Framingham Kalp Çalışmasında takip edilen 40 yaş üstü yaklaşık 3390 adet katılımcının bulguları incelenmiştir. Bu çalışmada her iki kol arasındaki fark 10 mmHg'dan fazla olan şahıslarda kalp ve damar hastalıklarının daha fazla görüldüğü belirlenmiştir.

Adı geçen çalışmaya katılan bireylerin, yaklaşık % 10'da bu farkın olduğu saptanmıştır. Araştırmacılar, bu farkın olduğu kişilerin daha yaşlı olduğunu, şeker hastalığının daha fazla görüldüğünü ve büyük tansiyonlarının daha yüksek olduğunu belirlemişlerdir.

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu çalışmanın bulguları önemlidir. Genellikle zaman baskısı nedeniyle hekimlerde tek koldan kan basıncını ölçme eğilimi vardır. Halbuki biraz zaman ayırarak, her iki koldan birden tansiyon ölçülmesiyle bir risk faktörünün varlığı belirlenebilir. Özellikle 20 mmHg, yanı halk arasındaki deyimle 2 puan fark olan hastalarda bu farkı oluşturan nedenlerin ayrıntılı incelenmesi gerekmektedir. Buna karşın 10 mmHg, yani 1 puan fark olan hastaları ise kalp ve damar hastalığı açısından yakın takip edilmeleri gerekmektedir.

Kaynak:

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(13)00972-8/abstract

Hiç yorum yok: