BMJ dergisinde yayınlanan bu çalışmada katılımcılar tuz alımını % 15 dolayında azaltmışlardır. 2003 yılından, 2011 yılına kadar izlenen bu kişilerden tansiyon ilacı almayanların büyük tansiyonlarında 2.7 mmHg bir düşüş gerçekleştiği belirlenmiştir. Bu kadarlık düşme bile kalp krizlerine bağlı ölümlerde % 40 oranında, inmeye bağlı ölümlerde ise % 42 oranında azalma görülmesine neden olmuştur.
Araştırmacılar tuzun % 80'nin işlenmiş gıdalardan geldiğini ifade ederek, çalışmaya alınan kişilere bu gıdaları belirli ölçüde azaltmalarını söylemiş ve yukarıda bahsedilen sonuçları elde etmişlerdir.
Dr.Şekip Altunkan'a göre bu sonuç bilinenleri daha çok desteklemektedir. Bu anlamda toplum destekli politikalarda tuz alımının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapmanın önemi büyüktür. Bu araştırma bu çalışmalara hız kesmeden devam etmemiz gerektiğini destekleyen bir çalışmadır. Ama yapmamız gereken en önemli politika, işlenmiş gıdalardaki tuz oranını azaltmak olmalıdır. Bunun yanında kebap, lahmacun, pide vb besinlerdeki tuz oranınını da ihmal etmemek ve azaltılması için çalışma yapmak gerekmektedir.
Kaynak:
He FJ, Pombo-Rodrigues, S, MacGregor GA. Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke, and ischemic heart disease mortality. BMJ 2014;4:e004549.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder