Kan basıncı ölçümü çok kolaydır. Öğrenilmesi kulaklıklı cihazlar ile yarım saat, elektronik cihazlar ile 5 dakika sürer. Yani her insan kan basıncını ölçebilir. Sağlık merkezlerinde doktor ve hemşireler, evde ise hasta ve hasta yakınları ölçebilir. Peki bu iki kesim arasında doğru ölçüm konusunda fark var mıdır? Hayır yoktur. Yeter ki ölçüm kurallarına doğru uyulsun. Hatta çok meşgul kliniklerde sağlık personelinin yaptığı ölçümlere de çok fazla güvenmemek gereklidir. Zaman baskısı nedeniyle acele ölçülmüş tansiyonlarda yanlış değerler elde edilebilir. Ayrıca kliniklerin insanı heyecanlandıran yapısı nedeniyle hastalarda "beyaz önlük" etkisi denilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu takdirde kan basıncı olması gereken değerden yüksek ölçülebilir.
Yüksek tansiyon takibinde hastanın kendi yaşadığı koşullarda tansiyonunu ölçmesi çok değerlidir. Artık hipertansiyon ile ilgilenen çevrelerde hastanın kendi tansiyonunu ölçerek, hekimine bildirmesi tavsiye olunmaktadır.
Peki eczanelerde tansiyon ölçülmesi doğru mudur? Dr.Şekip Altunkan'a göre klinikteki koşullar burası içinde söylenebilir. Çok meşgul bir eczanede eczacı ve kalfası tansiyon ölçümünü angarya gibi görüp, acele ile tansiyonu ölçerek bir an önce işine dönmek isteyebilir. Bu durum hatalı ölçüme neden olabilir. Ayrıca eczanelerin önemli bir kısmı işlek bir cadde veya sokak kenarında kurulmuştur. Kulaklık ile ölçüldüğü zaman caddenin gürültüsü seslerin duyulmasını engelleyebilir. Ama yine de bazı eczaneler bu konuya önem vererek ayrı bir bölümde kurallarına uygun olarak tansiyon ölçümü yapabilirler. Bu ölçümler daha doğru netice verebilir.
Son söz olarak tansiyonunuzu kendi kendinize ölçmekten çekinmeyiniz. Tansiyon her kalp atışında değişebilir. Ne zaman ve hangi koşullarda yükseleceğini bilemezsiniz. Bu nedenle kişinin kendi tansiyonunu ölçerek doktoruna bilgi vermesi en doğrusudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder