6 Mayıs 2014 Salı

Altı Risk Faktöründeki İyileşme 37 Milyon Ölümü Geciktiriyor

Yaşam standardındaki düzelme ve kronik hastalıklar ile mücadelede sağlanan başarılar sayesinde insan ömrü uzamış, özellikle genç yaşta gözlenen ölümlerde azalma gerçekleşmiştir. Ünlü tıp dergisi Lancet'te yayınlanan bir çalışmaya göre, insan yaşamını tehdit eden 6 risk faktöründe sağlanan iyileşmeler sayesinde15 yıl içerisinde kronik hastalıklara bağlı kabaca 37 milyon ölümü geciktireceği belirlenmiştir. Bu altı faktörün etkisi aşağıda sıralanmıştır;

  • Sigara kullanımındaki % 30 azalma,
  • Kişi başına alkol tüketiminde % 10 azalma,
  • Toplum olarak tuz tüketiminde % 30 azalma,
  • Hipertansiyon görülme oranında sağlanan % 25 azalma,
  • Diyabet görülmesindeki artışın durdurulması,
  • Şişmanlık artışındaki duraklama,
2025 yılına kadar yukarıda sayılan hedeflere ulaşıldığı zaman, 30-70 yaş arasındaki kişilerde bazı hastalıklara bağlı erken ölümlerde % 20 azalma gerçekleşeceği hesaplanmıştır. Bu hastalıklar, kalp ve damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, kanser ve şeker hastalığıdır. Yazarlar ölümü geciktirmekteki en büyük faydayı sigara tüketimindeki azalma ile hipertansiyon görülmesindeki azalmanın sağladığını söylemişlerdir. 

Dr.Şekip Altunkan'a göre yukarıda sayılan risk faktörleri ile mücadele tüm toplumlar için hedef olmalıdır. Son zamanlarda ülkemizde risk faktörleri ile mücadelede toplum destekli çalışmalara hız verilmiştir. Bu çalışmaların faydası toplumda görülmektedir. Artık daha az inme ve kalp krizi görmekteyiz. Yaşam süresi uzamıştır. Ama bu durumun rehavete yol açmaması gerekmektedir. Çabamızı daha da artırarak devam etmeliyiz. Yukarıda bahsedilen çalışma bu açıdan çok önemlidir. Ama çalışmada en büyük faydanın sigarayı azaltmak ve kan basıncının kontrol altına alınmasından sağlandığının belirlenmesi dikkat çekicidir. 

Kaynak:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960616-4/abstract

Hiç yorum yok: