7 Mayıs 2014 Çarşamba

Yaşlılarda Egzersiz Çok Faydalı

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda yaşlı insanların düzenli egzersiz yapmalarının hafıza ve bilinç fonksiyonları ile kalplerini olumlu etkilediği gösterildi.

Bu alanda yapılan birinci çalışma, American Academy of Neurology derneğinin yıllık toplantısında sunulan bir çalışmadır. İleriye dönük kontrollü bir çalışma olarak planlanan bu araştırmada, günde 15 dakika aerobik türü egzersiz yapan yaşlı insanların, yapmayanlara göre bilişsel fonksiyon bakımından daha geliştikleri belirlenmiştir. Toplam 15 ay süresince izledikleri bu kişilerin, konuşma hızı ve yorumlamalarının daha olumluya gittiğini, ancak hafızalarının etkilenmediği gösterilmiştir.

Bu çalışma bunama belirtileri olmayan ve çeşitli bakım evlerinde yaşayan 60 yaş üstü kişilerde yapılmıştır. Katılımcalara gözlemci yönetiminde 15 dakika süreyle aerobik türü egzersiz programı uygulanmış, bir kısmı ise egzersiz verilmeyen kontrol grubu olarak alınmıştır. Çalışmanın sonucunda egzersize alınanların bilişsel fonksiyonlar bakımından daha olumluya gittiği gözlenmiştir.

İkinci çalışma ise, ünlü kalp dergisi Circulation'da yayınlanmıştır. 65 yaş üstü düzenli egzersiz yapan kişilerde kalbin olumlu etkilendiği gösterilmiştir. Bu çalışmada 985 adet yaşlı kişi, 24 saatlik EKG kaydı olan Holter tetkiki ile takip edilmişlerdir. Bu hastaların yürümeye ayırdıkları zaman ile paralel olarak, kalp nabız değişikliklerinin (HRV) olumluya gittiği gözlenmiştir. HRV tetkiki, kişilerde kalp yetmezliği ve ani kalp durması riskini gösterebilecek bir testtir. Bu testin sonuçlarının egzersiz ile olumluya gitmesi, yaşlı kişilerin kalp sağlığı için çok önemlidir.

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu sonuçlar sürpriz değildir. Daha önce yapılan çalışmalarda da yaşlılardaki egzersiz programlarının olumlu etkisi gösterilmişti. Ama ne olursa olsun, bilgi, bilgidir. Yaşlılarımızı hayata bağlayacak ve onların sağlığını olumlu etkileyecek her türlü uygulamayı yapmaktan kaçınmamamız gerekmektedir. Yazarın dediği gibi, yaşlılarda "az egzersiz yapmak" bile "hiç yapmamaktan" daha iyidir. "Daha fazlası" ise "daha iyidir". Bu nedenle egzersiz hedefini yüksek tutarak, kişileri yıldırmaktan ziyade, düşük seviyede başlayıp, giderek artırmak en doğrusudur.

Kaynaklar:

  1. http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/AAN/45476?xid=nl_mpt_DHE_2014-04
  2. http://circ.ahajournals.org/content/early/2014/04/15/CIRCULATIONAHA.113.005361.abstract


Hiç yorum yok: