24 Mayıs 2014 Cumartesi

Hipertansiyon Hastaları Tuza Daha Düşkün

Fazla tuzlu yiyeceklerin hipertansiyon ve inme de önemli risk faktörü olduğu birçok bilimsel çalışma ile gösterilmiştir. Bu görüşe rağmen, yüksek tansiyon hastalarının tuzlu yiyecek yemeye daha eğilimli oldukları ileri sürüldü.

Bu ay yapılan Amerikan Hipertansiyon Derneğinin Kongresinde, Brezilya'dan sunulan küçük bir çalışmada, hipertansiyon hastalarının tuzlu yiyecekleri daha çok tercih ettikleri gösterildi. Bu çalışmada araştırmacılar ilginç bir deney gerçekleştirdiler. Çalışmaya aldıkları 118 şahsı, genç ve yaşlı diye iki gruba ayırdılar. Daha sonra da bu kişileri yüksek tansiyonu olan ve olmayan diye ayrıca gruplandırdılar.

Çalışmanın birinci bölümünde bu gruplara üç farklı miktarda tuz içeren Fransız ekmekleri ikram ettiler. Sonuçları değerlendirdikleri zaman, sağlıklı ve tansiyonları normal olan kişilerin en az tuz içeren ekmeği tercih ettikleri görülürken, hipertansiyonlu kişilerin, tuzlu ekmekleri daha çok benimsediklerini belirlediler.

15 gün sonra gerçekleştirilen çalışmanın ikinci aşamasında, aynı ekmeklere tuz içermeyen baharatlar ilave ederek testi tekrarladılar. İkinci bölümün sonucunda, daha önce fazla tuzlu ekmekleri tercih eden şahısların, bu sefer en az tuz içeren ekmekleri tercih ettiklerini tespit ettiler.

Çalışmanın sonucunda aslında tuz olayını tercih etmenin tat ile ilgili olduğunu ve bu durumun baharat ekleyerek giderebileceğini ileri sürdüler.

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu çalışma nispeten küçük bir grupta yapılmıştır. Bu nedenle sonuçları genelleştirmek pek doğru değildir. Ama ilginç bir çalışma olduğu bir gerçektir ve ileri çalışmalar ile desteklenmesinde yarar vardır.

Burada benzer bir gözlemimden bahsetmek istiyorum. Gerçekten de tansiyon hastalarında tuza karşı hafif bir düşkünlük mevcuttur. Belki de tuzsuz yemek konusundaki ısrarımız, ters etki yapıyor olabilir. Ama nedeni ne olursa olsun, hipertansiyon hastalarının tuzu azaltmalarında büyük yarar vardır. Tuz, yemeklere tat veren en önemli maddelerin başında gelmektedir. Tat elde etmek için tuz içermeyen baharatların kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Bu sayede tuzun eksikliği kısmen giderilebilir. Ayrıca bazı baharatların antioksidan özellikleri olduğu da ileri sürülmekte ve bu nedenle faydalı yiyecek kategorisine sokulmaktadırlar. Yine yemeklere sıkılan limonda biraz tuz tadı verebilir. Bu tür basit basit ama pratik tedbirler uygulayarak, tuz eksikliğinin oluşturacağı tatsızlık duygusu kısmen telafi edilebilir.

Kaynak:

http://www.philly.com/philly/health/hearthealth/HealthDay687929_20140516_People_With_High_Blood_Pressure_Often_Have_a__Salt_Tooth_.html

Hiç yorum yok: