5 Mayıs 2014 Pazartesi

Orta Yaşlardaki Hipertansiyon ve Şeker Yaşlılıktaki Beyin Hücre Kaybının Sebebi

Orta yaşlarında hipertansiyon ve şeker hastalığı olanların, olmayanlara göre ileri yaşlarında beyin hücrelerinde kayıp ve hasarın daha fazla olduğu gösterildi. Bilindiği gibi beyin hücrelerindeki kayıp, hafıza kaybı ve düşünce yeteneğindeki azalmaya yol açmaktadır. Neurology dergisinde yayınlanan bu çalışmada orta yaş olarak 40-64 yaş arası, ileri yaş ise 65 ve daha üstü kabul edilmiştir.

Çalışmaya 1437 hasta alınmıştır. Hastaların ortalama yaşları 84'dür. Hastalar düşünce yapısı ve hafıza bozukluğu olmayanlar ve hafif olanlar diye iki gruba ayrılmıştır. Daha sonra bu hastalara beyin tomografisi çekilmiş ve tıbbi kayıtlarında hipertansiyon ve şeker hastalığının belirlendiği yaşlar incelenmiştir.

Bu hastalar ayrıntılı incelendiği zaman, orta yaşlarında şeker ve hipertansiyon olanların beyin hacmı biraz daha küçük ölçülmüştür. Bu hastalarda hafif derecedeki düşünce ve hafıza bozukluklarının daha fazla olduğu saptanmıştır.

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu çalışma daha önce yapılan birçok çalışmayı destekler niteliktedir. Hipertansiyon ve şeker hastalığının ileri yaşlarda görülen bilişsel fonksiyon bozukluklarında faktör olduğu gösterilmişti. Şimdi insanın aklına şu soru gelecek. Acaba hipertansiyon ve şeker başladığı zaman uygun bir şekilde tedavi edilirse, ileri yaşta gözükebilecek düşünce ve hafıza bozukluklarından korunulabilinir mi? Adı geçen çalışma bu konuyu araştırmamıştır. Yapılan birçok çalışma hipertansiyon ve diyabet tedavisinin bu konuda etkili olduğunu göstermektedir. O zaman hipertansiyon ve şekerden korunma tedbirlerine önem verilerek, tedavilerini aksatmadan sürdürmek gerekmektedir.

Kaynak:

http://www.neurology.org/content/early/2014/03/19/WNL.0000000000000269.abstract


Hiç yorum yok: