Koroner kalp hastalığı, yani kalp damarlarındaki tıkanıklıktan sorumlu olan faktörlerin başında, yaşam şeklindeki olumsuzluklar gelmektedir. Peki ileri yaşlarda yaşam şeklinde değişiklik yapmak, kalp damarlarındaki tıkanıklıkları önlemekte faydalı mıdır? Yapılan bir çalışmada yetişkin çağın hangi aşamasında olursa olsun, yaşam şekli değişikliklerinin her zaman faydalı olduğu gösterildi.
ABD'de uzun yıllardan beri devam eden CARDIA çalışmasının sonuçlarını değerlendiren araştırmacılar, yaşam şeklinde yapılan sağlıklı değişikliğin, ileri yaşlarda bile çok faydalı olduğunu gösterdiler. Bu çalışma 18-30 yaş arasında olan 3500 kişinin, yaklaşık 20 yıl boyunca takipleri yapılarak planlanana bir çalışmadır. Araştırmacılar, sağlıklı yaşam şeklinin, bu kişilerdeki damar sertliğini belirleyen iki göstergeye etkisini incelediler. Bu göstergeler, kalp damarlarındaki kireçlenmenin (CAC) ve boyun damarlarının iç kalınlığının (IMT) ölçülmesidir. Bu çalışmada, yaşam şeklinde her yaşta yapılan sağlıklı değişikliğin, bu göstergeleri olumlu etkilediği gösterildi.
Peki sağlıklı yaşam şekli ne demektir? Bunları sayarsak, kiloya dikkat edilmesi, alkol az tüketilmesi, sağlıklı yiyecekler ile beslenilmesi, fiziksel aktivitenin yüksek tutulması ve sigaradan uzak durulmasıdır. Bu çalışmada, yaşam şeklindeki olumsuz alışkanlıkları artıran kişilerde, koroner kalp hastalığı göstergelerinin de olumsuz etkilendiği gösterilmiştir.
Dr.Şekip Altunkan'ın yorumuna göre Fransızların bir ata sözünü unutmamak gerekmektedir. "Geç bile geç değildir". Yani "yaş yetmiş, iş bitmiş" denilmemelidir. Bu çalışma, hasta tedavisi ile uğraşan hekimlerin, her yaşta bile sağlıklı yaşam şeklini tavsiye etmeleri açısından ellerini güçlendirmektedir.
Kaynak:
Spring B et al. Healthy lifestyle change and subclinical atherosclerosis in young adults: Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study. Circulation 2014 Apr 28; [e-pub ahead of print].
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder