2 Mayıs 2014 Cuma

Kalp Krizi Geçirenlerde Lifli Yiyecekler Çok Faydalı

Yapılan bir çalışmada kalp krizi geçirenler lifli diyet ile beslendikleri zaman, yaşam süresinin uzadığı ve ölümlerin azaldığı gösterilmiştir.

Bu çalışmada kalp krizi geçiren 4000 adet sağlık çalışanının verileri incelenmiştir. Katılımcılar, ortalama 9 yıl süreyle takip edilmişlerdir. Yüksek miktarda diyet lifi içeren gıda ile beslenenlerde herhangi bir nedene olan ölümlerde % 25 oranında azalma gerçekleştiği gözlenmiştir.
Diğer tüm faktörler dikkate alındığı zaman bile, bu tür diyet ile beslenenlerde ki faydanın devam ettiği belirlenmiştir. Günde her 10 gramdan fazla lifli diyet artışının, ölümlerde %15 oranında azalmaya neden olduğu ileri sürülmüştür.

Peki bu lifli yiyecekler nelerdir? Diyet lifi içeren gıdalar, tahıl ve hububat türü besinlerden elde edilen yiyeceklerdir.

Bu çalışmada yazarlar, ABD toplumunun ancak % 5'nin tavsiye olunan kadar lifli yiyecek tükettiklerini söylemişlerdir. Tavsiye olunan miktar kadınlarda 25 g/gün, erkeklerde ise 38 g/gün'dür. 

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu bilgi aslında bilinenleri daha çok kuvvetlendirmiştir. Çalışmanın kalp krizi geçiren kişilerde yapılması önemlidir. Batı toplumlarında hayvansal gıdalar ile beslenme çok yaygındır. Kişiler, tahıl ve hububattan elde edilen yiyecekleri adeta unutmuşlardır. Bizim toplumdaki beslenme alışkanlıkları da hızla bozulmuş, hayvansal gıda tüketimi artmıştır. Eskiden çok tüketilen bulgur ve kavurga türü yiyecekler unutulmaya yüz tutmuştur. Şimdi düşünelim, ne kadar sıklıkla bulgurdan yapılmış yiyecek tüketiyoruz. O zaman, özellikle kalp krizi geçiren kişilerin, hayvansal gıdalardan ziyade, tahıl ve hububat türünden yapılmış yiyecek tüketmeleri çok önemlidir ve ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Kaynak:

http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2659

Hiç yorum yok: