1 Mayıs 2014 Perşembe

Kök Hücre Tedavisinin Kalpte Yararı Yok

Uzun yıllardan beri kalp hastalıklarında kök hücre tedavileri tartışılmakta, bir kısım araştırmacı geleceğe yön verecek tedavi olduğunu ileri sürerek, insanlara umut vermektedirler. Ünlü tıp dergisi British Medical Journal'da yayınlanan bir araştırmada bu tedavinin bir balon olduğu ve işe yaramadığı ileri sürülmüştür.

Kök hücre tedavisi ile uğraşan araştırmacılar, bu konuda büyük maddi destek almaktadırlar. Ancak önemli dergilerde yayınlanan bir çok çalışmanın sonuçlarının abartıldığı, istatistiki rakamları ile oynandığı ve çalışmaların yapılış şekillerinde büyük hatalar olduğu belirtilmiştir. Hatta bu çalışmalarda alınan sonuçların önemli kafa karışıklığına yol açarak, bilim topluluğunu yanılttığı, bu nedenle bu alanda ünlü olan bazı bilim insanlarının suç işledikleri ileri sürülmüştür. BMJ'de yayınlanan çalışmada araştırmacılar, kök hücre tedavisi alanında yapılan 49 büyük çalışmadaki 133 raporu titiz bir şekilde incelemişler ve bunlar arasında birbiri ile uyumsuz yaklaşık 600 adet sonuç olduğunu saptamışlardır. Bu kadar çelişkili sonuçtan elde edilen bilimsel yararın koca bir "sıfır" olduğunu belirtmişlerdir.

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu anlamda dünyada gerçekten de bir kavram kargaşası vardır. Umut tacirlerine günlük hayatta olduğu gibi, bilimsel dünyada da rastlanmaktadır. Bilimsel araştırmalara ayrılan fonları kullanmak ve bunlardan menfaat temin etmek isteyenler, yüzlerini bilimsellik maskesi altında kapatmaktadırlar. Bu tür insanlar ile mücadele etmenin yolu, gerçek bilim insanlarının seslerini daha çok yükseltmelerinden geçmektedir. İşte BMJ'da yayınlanan çalışma, bilim tacirlerinin maskesini düşürmüştür. Bu çelişkili sonuçlara rağmen, gerçek bilim insanlarını şarlatanlar ile aynı kefeye koymamak gerekmektedir.

Kaynak:

http://cardiobrief.org/2014/04/28/stem-cell-therapy-to-fix-the-heart-a-house-of-cards-about-to-fall/

Hiç yorum yok: