22 Mayıs 2014 Perşembe

Şişmanlık Hipertansiyon Kontrolünü Zorlaştırıyor

Şişmanlık ve hipertansiyon, sık olarak birlikte bulunan risk faktörleri arasındadırlar. Çok ilaç kullanmalarına karşın, kan basınçları kontrol altına alınamayan hipertansiyon hastalarında, bu duruma şişmanlığın önemli katkısı olduğu gösterildi.

Şişmanlık, yaşam standardını olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Özellikle kadınlarda bu anlamda çok daha olumsuz bir etki gösterir. Polonyalı araştırmacılar, kilo fazlalığının hipertansiyona olan etkisini araştırmak için, tansiyon ilacı kullanan 11.498 hastayı incelediler. Bu hastaların % 46.2'sının fazla kilolu, % 34.5'nun ise şişman olduğu belirlendi.

Journal of Hypertension dergisinde yayınlanan bu çalışmanın sonucuna göre, şişman veya fazla kilolu olanların, tansiyon ilacı kullanma sürelerinin, normal kilolu olanlara göre daha uzun olduğu saptandı. Yine şişman ve fazla kiloluların, normal kilolulara göre daha fazla sayıda ilaç kullanmalarına karşın, tansiyonlarının normal sınırlarda olma oranlarının, şişmanlarda en düşük olduğu belirlendi. Bu oran normal kilolularda % 37, fazla kilolularda % 26.9, şişmanlarda ise % 18.3 olarak tespit edildi.

Araştırmacılar, buldukları sonucun kadın ve erkeklerde fark etmediğini ileri sürdüler.

Bu çalışmada şişmanlığın kişilerin yaşam kalitesini nasıl etkilediği de incelendi. Kilo fazlalığının en çok kadınlarda yaşam kalitesini bozduğunu belirlediler.

Dr.Şekip Altunkan, şişmanlık ve kalp ve damar hastalıkları ile ilgili yayınların çok arttığı bu günlerde fazla kilolu kişileri çok da fazla korkutmamak gerektiğini söyledi. Özellikle vücut-kitle indeksi (BMI) 35'in altında olan kişiler üzerinde yapılan çalışmalarda kilonun yaşam süresi üzerine olumsuz bir etkisi olmadığı ciddi bir şekilde ileri sürülmektedir. Asıl büyük risk, BMI 35'in üzerinde olan kişilerde başlamaktadır. Ayrıca yukarıda anlatılan çalışma, Polonya gibi gelişmekte olan bir ülkede yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda belirlenen kan basıncının kontrol altında olma oranı, her üç grupta da düşüktür. Halbuki gelişmiş ülkelerde bu oran daha yüksektir. Bu nedenle çalışma yapılan ülkenin bulunduğu koşulları da düşünerek sonuçları yorumlamak, en doğrusudur.

Şişman kişilerde yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasındaki zorluğun en önemli nedeni, alınan fazla tuzdur. Yapılan çalışmalarda şişmanlarda tuz ve su yükünün fazla olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle fazla kilolu hipertansiyon hastalarının, tuza çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu gruptaki hastaların tansiyonları idrar söktürücü ilaçlara iyi cevap verirler.

Kaynak:

http://journals.lww.com/jhypertension/Citation/2014/02000/The_impact_of_overweight_and_obesity_on.26.aspx

Hiç yorum yok: