26 Mayıs 2014 Pazartesi

Şeker Hastalığı Olan Kadınlarda Kalp Riski Daha Yüksek

Şeker hastalığı, kalp bakımından önemli bir risk faktörüdür. Yapılan geniş bir incelemede, şeker hastalığı olan kadınların, kalp damar tıkanması açısından erkeklere göre % 40-50 civarında daha fazla risk taşıdıkları gösterildi.

Avustralya'da araştırmacılar, Dünya genelinde yapılan 64 çalışmaya katılan 858.507 hastanın bulgularını inceleyerek bu sonuca vardılar. Şeker hastalığı olan kadınların, kalp damarlarında tıkanıklık olma dışında, ölüm bakımından da erkeklere göre daha yüksek risk taşıdıklarını belirlediler.

Diabetologia dergisinde yayınlanan bu çalışma dışında, aynı araştırmacılar, Mart 2014'de Lancet dergisinde ve 2006 yılında BMJ dergilerinde yayınlanan çalışmalarında da aynı sonuca ulaştıklarını ifade ettiler.

Araştırmacılar, bu sonucu şu şekilde açıklamaktadırlar. 1980'lerde diyabet açısından erkekler daha az tedavi olmakta idiler. Ancak 2000'li yıllardan itibaren bu durum değişmiş, erkek ve kadınlarda tedavi altında olma oranı hemen hemen eşitlenmiştir. Bu durumda da gerçek oran açığa çıkmıştır demektedirler.

Ayrıca araştırmacılar, kadınların diyabet açısından sıkı tedavi edilmelerine karşın, kan basıncı, kolesterol yüksekliği ve şeker yönünden istenilen seviyeye ulaşma açısından yetersiz bir konumda olduklarını ileri sürdüler.

Araştırmacılar, bu konuyu açıklamak için, kadınlarda şeker hastalığı tanısı konulduğu zaman, erkeklere göre daha hasta oldukları hipotezini ileri sürdüler. Özellikle damar hastalığı bakımından daha kötü durumda oldukları yorumunu yaptılar.

Kadınların, diyabet tanısı konulduğu zaman, kilo yönünden de erkeklere göre daha şişman olduklarını belirlediler. Ayrıca kadınların şeker hastalığı tanısı konulmadan çok daha önce gizli şeker ile yaşadıklarını ileri sürdüler.

Dr.Şekip Altunkan'a göre bu çalışmada çok sayıda hasta incelenmiştir. Genel olarak toplumda kalp hastalığı erkeklerde daha fazla görülür. Yaş ilerledikçe, özellikle 60 yaşından sonra bu durum eşitlenir. 70 yaşından sonra ise kadınlarda kalp hastalığı görülme oranının erkekleri geçtiği ileri sürülmektedir. Anılan çalışmalar, menopoz sonrası kadınlarda kalp hastalığının artışını kısmen izah edebilir. Bu nedenle kadınların şeker hastalığı açısından daha yakın takip edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca diyabet tedavisi yanında, tansiyonlarını ve kolesterollerini de iyi kontrol etmek ve normal seviyelerde olmalarını sağlamak da çok önemlidir. Bunun yanında, kadın şeker hastalarının da yaşam standartlarına çok dikkat etmeleri, takiplerini ihmal etmemeleri ve ilaçlarını düzenli kullanmalarının çok önemli olduğunu unutmamaları gerekmektedir.

Kaynaklar:

  1. Peters SAE, et al Diabetes as risk factor for incident coronary heart disease in women compared to men: a systematic review and meta-analysis of 64 cohorts including 858,507 individuals and 28,203 coronary events. Diabetologia 2014.
  2. http://www.bmj.com/content/332/7533/73,
  3. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2814%2960040-4/fulltext


Hiç yorum yok: